Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 22 juli 2016

Blog: Mildheid (opening raadsvergadering 19 juli)

(Overweging; opening raadsvergadering 19 juli)

Mildheid (En nee dit is geen kaasreclame)

  • Meer dan 80 haatdragende reacties op onze facebookpost over vluchtelingen in Waalre.
  • De verschrikkelijke aanslagen in Turkije, België en nu weer Frankrijk.
  • Een omstander helpt een gewonde agent niet, want hij is geen ‘politievriend’.

Zo maar een paar voorbeelden…..

De afgelopen maanden heb ik mij weer verbaasd over hoe egoïstisch, cynisch en intolerant een steeds groter wordende groep is als het gaat over diversiteit, andersdenkenden, andersvoelenden, andershopenden, andersgelovenden. En niet alleen anoniem op facebook, ook in mijn eigen kring. En dat terwijl mijn ideaal beeld veel meer gebouwd is op “samen komen je verder”.

Goed, zelf ben ik ook niet altijd een lichtend voorbeeld. Ik ben soms baldadig, soms, nee eigenlijk altijd druk, ik ben maximaal genietend, En dus ook af en toe egoïstisch, met name in de ochtend chagrijnig en altijd op zoek naar meer. (Mijn vriendin en kinderen kunnen hier over meepraten)

Maar …… over het algemeen probeer ik ook als ik geen lichtend voorbeeld ben, wel rekening te houden met anderen.

Laatst stuitte ik op een onderzoek genaamd “Psychologische Roots van populistische stemmers” Zij scharen het eerdergenoemde onder de noemer: Mildheid….. Mildheid, uit het onderzoek blijkt dat populistische stemmers (In dit onderzoek benoemd als; vaak egoïstisch, cynisch en weinig vertrouwen in de politiek), een lage mate van Mildheid hebben, En….. maar dat wisten we al, voorkomen in alle milieus. Deze lage Mildheid vloeit voort uit angst, angst om iets niet te krijgen, angst om iets te verliezen of angst voor gewoon een verandering.

Wanneer we SAMEN vooruit willen komen, ook al ga je soms alleen sneller, zullen we als individu, als raad en als gemeente deze angst niet moeten voeden en ons niet mee laten voeren op de weg van de populisten.

Zo kunnen we misschien binnen onze cirkel van invloed de mensen inspireren een beetje Milder te worden en uiteindelijk een beetje meer vertrouwen in de politiek geven…..

Floris Schoots